Ude godt, hjemme bedst ... men hvor er hjem?

blog ude godt hjemme bedst

”Hvorfor er du egentlig flyttet til Bornholm?”
Dét spørgsmål har jeg fået vidunderlig mange gange det sidste godt halvandet år. Havde jeg fået en krone pr. gang, havde jeg for længst købt et palæ på østkysten og en hvid Tesla – med chauffør.

Spørgsmålet kommer især fra mennesker, jeg engang har læst eller arbejdet sammen med og ikke set længe, fra ’fremmede’, jeg møder i netværkssammenhænge og senest fra nye holdkammerater på min masteruddannelse.

Spørgsmålet er altid stillet med oprigtig interesse for svaret, og vedkommende står tålmodigt og venter på svaret – smilende og forundret over, at man kan finde på noget så outreret og crazy som at flytte til Bornholm og starte en kommunikationsvirksomhed.

Mit svar varierer altid lidt. Primært fordi jeg er lidt metaltræt af at høre min egen plade om udkantseventyret (som om jeg er modigere end andre, der træffer livsændrende valg i deres liv). Men mest fordi, jeg virkelig gerne vil give spørgeren et oprigtigt og ordentligt svar.

Svaret former sig ofte til noget i retning af, at ”det hele gik lidt for stærkt i København, jeg var stresset, kørt lidt fast, trængte til nye faglige udfordringer, mere ro på, færre møder, mere kajak osv.”

”Og har du så fået dét? Er du faldet til? Føler du dig hjemme på Bornholm?,” lyder de opfølgende spørgsmål altid.

Forleden lød det spørgsmål igen – fra en tidligere studiekammerat, jeg mødte til et foredrag på toppen af Berlingskes bygning i Pilestræde. Jeg svarede ”ja, meget” – med samme selvfølgelighed, som at solen står op. Men på vej hjem i ’fløjeren’ kom jeg frem til, at svaret nok er mere nuanceret. For hvad betyder det at føle sig hjemme et sted? Og hvordan ved man, at man gør netop dét?

Det kommer og går i bølger, har jeg registreret – og det knytter sig ofte til specifikke situationer og mennesker. For eksempel var jeg for nogle uger siden i Helsinki på freelancekonference med Journalistforbundet. Og trods helt aldeles skønne rammer, alt for skønne folk omkring mig, et hotelværelse større end mit hus, god mad, gode oplæg, skøn natur på øen Suomenlinna, aftenbad i havnen og meget mere savnede jeg Bornholm ekstremt meget på den tur.

Måske godt hjulpet på vej af massiv bylarm, myldretrafik, vejarbejde og et hotelværelse, hvis aircondition summede som et gammelt køleskab. Måske noget med manglende kig til horisonter eller helt rolige nætter. Jeg savnede måske kort sagt at komme hjem. Det var i hvert tilfælde på hotelværelset i Helsinki, at jeg skrev til avisen, at denne klumme skulle handle om det der med, at man ved, noget er ’hjem’, når man er udenbys og har alverdens muligheder for underholdning lige for fødderne af en – og så alligevel længes ... hjem.

Men hvad er det så, der sker, når jeg sidder en tirsdag aften i regnvejr i Rønne og ville give min højre arm for på et nanosekund at blive beamet ind på en fancy vinbar fuld af veninder på Vesterbro? Jeg kan mærke et adrenalinkick i kroppen af at lande i Kastrup Lufthavn. Min krop ved simpelthen, at nu venter der byliv, venner og ballade. Også selvom jeg blot er i hovedstaden kort for at være til undervisning eller forretningsmøder. Omvendt sænker min skuldre sig afvæbnende, afslappet og roligt, når jeg lander i Rønne efter hektiske dage ovre. Og den følelse må alt andet lige være vigtigere
på den lange livsbane.

Men måske er det netop pointen med både at have en hjemstavn og nyde at fare ud. At kontraster er godt, at hjem-følelse kan være knyttet til flere fysiske steder til forskellige tider og at det er vigtigt at være mest det sted, der holder livet i vater. At hjem altid vil være stedet, du længes mod, der hvor du længes væk fra – for en stund – for at længes hjem igen. Og det sted er for mig Bornholm.

Om klummeskribenten
Louise Skøtt Gadeberg er journalist og kommunikatør og driver virksomheden Passion Kommunikation på Bornholm på andet år.
1. maj 2016 fl yttede hun til Bornholm uden andet end et behov for ro, natur og eventyrlyst i bagagen, og foreløbig er hendes plan at blive.

© Passion Kommunikation | Louise Skøtt Gadeberg
T: +45 6167 3760 | M: lg@louisegadeberg.dk

© passion.kommunikation | Louise Skøtt Gadeberg | T: +45 6167 3760 | M: lg@louisegadeberg.dk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse på siden optimal. Vi gemmer ikke personlige oplysninger.